Asukkaalle

Vastuunjakotaulukko

Usein kysytyt kysymykset

pankkia varten 

myyntiä varten 

Isännöitsijäntodistus tilataan Martinlaakson huolto Oy:n asiakaspalvelusta asiakaspalvelu@martinlaaksonhuolto.fi, p. 09 878 051 

Isännöitsijäntodistuksen voivat saada: 

1) osakehuoneiston hallintaan oikeuttavien osakkeiden omistaja; 

2) osakkeita panttauksen nojalla hallussaan pitävä; sekä 

3) välitysliike, jolla on voimassa oleva osakkeiden välitystä koskeva myyntitoimeksianto tai osakehuoneiston vuokralle antamista koskeva toimeksianto. 

Esimerkiksi: 

Suihkussa käyminen yöllä 

Lasten leikit aamuvarhain 

Musiikin kuuntelu ja soitinten soitto muutaman tunnin päivässä 

Television katselu kovalla äänenvoimakkuudella 

Vieraiden kyläily 

Uuden vuoden juhlat 

Remontointi

Esimerkiksi: 

Pianon soitto useita tunteja joka päivä 

Koiran haukunta koko päivän ajan 

Jatkuva kovaääninen työ 

© Isännöintiliitto 

HUONEISTOKOHTAISEN LAINAOSUUDEN MAKSU 

Huoneistokohtaisen lainaosuuden poismaksusta määrää pääsääntöisesti jokaisen taloyhtiön oma yhtiöjärjestys. Lainaosuus on käytännössä maksettavissa pois taloyhtiölainan lyhennysten yhteydessä 1 – 2 kertaa vuodessa. Lainaosuus on aina maksettava kokonaan, osasuoritukset eivät ole mahdollisia. Mikäli talossa on useampia lainoja, voitte maksaa joko yhden tai useamman lainan kokonaan pois. 

Jos haluat maksaa lainaosuutesi, ole yhteydessä Martinlaakson Huolto Oy:n asiakaspalveluun p. 09 878 051, asiakaspalvelu@martinlaaksonhuolto.fi 

Pankit ottavat vastaan huoneistokohtaisia lainaosuuslyhennyksiä yhtiön säännönmukaisten lyhennysten yhteydessä, jotka ovat usein kahdesti vuodessa. Tarkista aina taloyhtiösi kohdalta lyhennyskuukausi! 

Maksua varten tulee osakkaan tilata lainaosuuslaskelma. Lainaosuuslaskelma tehdään vain pyynnöstä ja siitä veloitetaan hinnaston mukainen hinta. Laskelman tekeminen on erillistyötä, joka ei kuulu isännöintisopimuksen päivittäistehtäviin. 

Lainaosuussuoritus maksetaan taloyhtiön tilille. Maksuajankohdassa tulee huomioida, että suorituksen tulee näkyä taloyhtiön tilillä eräpäivänä. Taloyhtiö lyhentää osakkaan suorituksella lainaa / lainoja pankkiin. 

Lyhennyskuukauden vastikkeen yhteydessä maksetaan vielä rahoitusvastike. Tämä huomioidaan laskelman tuotoissa. Huoneisto on lainoista vapaa lyhennyskuukautta seuraavan kuukauden alusta alkaen. 

Vastuunjakotaulukko löytyy ’asukkaalle’ sivulta 

Pyydä tunnukset Taloyhtiöinfoon p. 09 878051 tai info@mahu.fi

Remontti-ilmoituksen tekeminen  

Asunto-osakeyhtiölaki määrää, että osakkaan on ilmoitettava taloyhtiölle kirjallisesti remonteista, jotka voivat vaikuttaa taloyhtiön vastuulla oleviin rakenteisiin tai naapuriasuntoihin.  

Isännöintiyritys ja taloyhtiön hallitus sopivat miten ilmoitukset käsitellään ja miten asioista ilmoitetaan osakkeenomistajille. Remontti-ilmoitus ehkäisee riitoja ja ongelmia ja se on aina osakkaan etu. 

Pääperiaate on, että remonteista jotka voivat vaikuttaa taloyhtiön kunnossapitovastuulla oleviin osiin tulee ilmoittaa, kuten kantaviin seinärakenteisiin, hormistoihin, sähköjohdotuksiin, lämmitys-, vesijohto- tai viemärijärjestelmiin, vedeneristeisiin, vesikalusteisiin, ilmastointiin tai akustiikkaan. 

Maalaus, tapetointi, taulujen kiinnittäminen, pesukoneen- ja astianpesukoneen asentaminen, jos vesi-, viemäri- ja sähköliitännät ovat olemassa, ovat sellaisia muutostöitä, joista ei tarvitse ilmoittaa. 

Jos olet epävarma tarkasta asia isännöitsijältä. Remontti-ilmoitus kannattaa aina mieluummin tehdä kuin jättää tekemättä.  

Naapureille on hyvä laittaa ilmoitus rapun ilmoitustaululle, mikäli asunnossa tehtävä remontti aiheuttaa tavallisuudesta poikkeavaa ääntä. Lisätietoa remontti-ilmoituksen tekemisestä löytyy Taloyhtiöinfo.fi/Asumisen tietopankki/Asunnon remontti: ilmoittaminen- sivulta.  

Asunto-osakeyhtiölain mukaan yhtiöllä on oikeus valvoa, että osakkeenomistajan kunnossapito- ja muutostyö suoritetaan rakennusta ja kiinteistöä vahingoittamatta, hyvän rakennustavan mukaisesti sekä noudattaen yhtiön tai toisen osakkeenomistajan taikka viranomaisten asettamia ehtoja. Laissa puhutaan oikeudesta, mutta käytännössä valvonta on yhtiön velvollisuus. 

Asuntokohtaiset remontit ovat osa taloyhtiön normaalia elämää.  Remontista ja sen kestosta pitäisi kuitenkin ilmoittaa naapureille hyvissä ajoin esimerkiksi ilmoitustaululla. 

Ainoa rajoitus on, että melua aiheuttavaa remonttia ei saa tehdä pyhäpäivisin eikä öisin. Esimerkiksi poraus ja piikkaus ovat tällaisia äänekkäitä remontin vaiheita. Yörauhan voi tarkistaa oman taloyhtiön järjestyssäännöistä. 

Jos naapurin remontista kuuluu häiritsevää ääntä jatkuvasti tai yörauhan aikana, keskustele asiasta aluksi remonttia tekevän naapurin kanssa. 

Taloyhtiössä asuminen edellyttää joustavuutta. Normaaleja elämisen ääniä pitää sietää, eikä asukkailta voida vaatia täyttä hiljaisuutta. Naapurit on aina muistettava ottaa huomioon, ja järjestyssääntöjä sekä muita yhteisiä pelisääntöjä on noudatettava. Turha kyttääminen kiristää tunnelmaa ja aiheuttaa tarpeettomia riitoja, mutta jatkuviin ja toistuviin häiriöihin pitää puuttua. 

Taloyhtiössä saa kutsua vieraita kotiinsa aivan kuten muuallakin. Mikäli järjestät isommat juhlat tai iltajuhlat, on hyvä huomioida seuraavaa: 

Ilmoita naapureille esimerkiksi aulan ilmoitustaululla juhlista. Kerro juhlien ajankohta, omat yhteystietosi ja asuntosi numero. 

Taloyhtiön järjestyssääntöjen määräämänä hiljaisuusaikana (yleensä klo 22–07) meteliä ei tulisi kuulua. Naapurit saattavat kärsiä melusta, vaikka he eivät tekisikään valituksia. 

Juhlien jälkeen siivoa mahdolliset jäljet taloyhtiön yleisistä tiloista. 

Paras tapa ryhtyä ratkomaan tilannetta on ottaa suoraan yhteyttä häiriköivään naapuriin. Usein pelkkä keskustelu saattaa riittää, sillä asukas ei välttämättä ymmärrä olevansa häiriöksi. 

Jos häiritsevä käyttäytyminen kaikesta huolimatta jatkuu, on hyvä kirjata ylös häiriöt ja niiden ajankohdat. Tämän voi tehdä myös yhdessä parin naapurin kanssa. Seuraava askel on ottaa yhteyttä isännöintiyritykseen. Häiriöstä ja ajankohdista kannattaa kertoa kirjallisesti. Isännöinti osaa arvioida, milloin on kyse häiriöstä, johon on puututtava. 

Tilannetta voidaan yrittää sovitella kasvotusten ja miettiä yhdessä ratkaisua. Esimerkiksi jos koira haukkuu paljon, voidaan sopia, että omistaja jättää radion koiran seuraksi työpäivän ajaksi päälle. 

Äärimmäisessä tapauksessa taloyhtiön hallitus voi antaa osakkaalle ja asukkaalle varoituksen hallintaanotosta. Jos osakas tai asukas ei varoituksesta huolimatta muuta toimintaansa, yhtiökokous voi päättää, että asunto otetaan taloyhtiön hallintaan enintään kolmeksi vuodeksi. Hallintaanotto tapahtuu aina painavista syistä, ja häiritsevän toiminnan tulee olla jatkuvaa tai toistuvaa. 

Järjestyssäännöt sisältävät tavallisesti asumiseen, terveyteen ja turvallisuuteen liittyviä ohjeita. Järjestyssäännöissä on yleensä linjattu taloyhtiön yörauha, joka on tyypillisesti kello 22-07 välisen ajan. 

Järjestyssäännöt ovat osakkaiden välinen herrasmiessopimus, eivätkä ne saa olla ristiriidassa lain kanssa. Osakkaat ovat yhdessä hyväksyneet järjestyssäännöt yhtiökokouksessa. 

Järjestyssäännöt ovat usein esillä esimerkiksi rappukäytävän ilmoitustaululla tai taloyhtiön verkkosivuilla. Ne tulisi myös olla jaettu kaikille asukkaille. 

Vikailmoitukset voi tehdä puhelimitse p. 09 878 05227, tai sähköpostitse vikailmoitukset@martinlaaksonhuolto.fi tai kotisivujen www.martinlaakso.fi/vikailmoitukset kautta. 

Saunavuorot varataan Martinlaakson Huolto Oy:n asiakaspalvelusta p. 09 878 051 info@mahu.fi

Suojatut avaimet (Abloy Sento, Iloq) tilataan isännöitsijätoimiston kautta.

09 878 051

asiakaspalvelu@martinlaaksonhuolto.fi

Autopaikoista voi kysyä info@mahu.fi tai p. 09 878 051.

Autopaikan jonotusta tai vuokrausta varten tarvitsemme nimen, osoitteen, puhelinnumeron sekä vuokraajan syntymäajan.

Lattiakaivon puhdistus 

Aloita lattiakaivon puhdistus irrottamalla ensin kaivon kansi. Kannen saa helposti irti ruuvimeisselin avulla. 

Poista kaivosta hiukset ja muut roskat. 

Laita kaivoon yleispuhdistusainetta ja anna vaikuttaa hetki. Harjaa kaivo puhtaaksi vanhalla astiaharjalla. Huuhtele vedellä. Mieto yleispuhdistusaine riittää, kun siivoaa tarpeeksi usein. Klooripuhdistusaine on voimakasta ja tehoaa pinttyneeseen likaan. Se pitää huuhdella huolellisesti. 

Puhdistuksen helpottamiseksi kaivoihin voi yleensä asentaa roskia keräävän lattiakaivosuodattimen. Käsienpesualtaassa viemäriputkeen kiinnitettävä hiussieppari estää hiusten aiheuttamia tukoksia. 

Hajulukon puhdistus 

Aseta käsienpesualtaan alle ämpäri, sillä putkesta voi valua likaista vettä. 

Kierrä hajulukko auki. Käytä putken ja lukon puhdistuksessa apuna putkiharjaa. 

Kierrä lopuksi hajulukko takaisin paikoilleen. 

Hanasta kannattaa laskea vettä ja tarkistaa, että lukko on kunnolla kiinni. 

TARVIKKEET VIEMÄREIDEN PUHDISTUKSEEN: 

kumihanskat 

ruuvimeisseli 

astiaharja 

pesuvati tai ämpäri 

pesuaine 

putkirassi 

hiussieppari ja lattiakaivosuodatin puhdistuksen helpottamiseen. 

Lähde:https://yhteishyva.fi/koti/lattiakaivon-ja-hajulukon-puhdistus/article-69900 

Video:https://www.youtube.com/watch?v=OGOOZDn3Gn

Omaa vedenkulutusta voi tarkkailla myös muun muassa tarkistamalla onko omassa kiinteistössä vuotokohtia.    Erittäin yleinen ongelma ja lisäkustannus on vessavuoto, jota ei havaitse helposti.    Jos wc vuotaa läpi, niin se ei välttämättä näy. Vuoto on niin pieni, että sitä ei helposti silmällä havaitse. Vessavuodot ovat aiheuttaneet useille satojen eurojen lisälaskun, kertoo Lappeenrannan verkonrakennus oy:n projektinvetäjä Ilpo Hulkkonen.    Vessavuodon voi todeta helpoilla ja yksinkertaisilla kotikonsteilla.    – Kun vessaa ei ole käytetty pariin-kolmeen tuntiin, niin laittaa vessapaperin palan kiinni istuinosan takareunaan, siihen osaan mistä vesi valuu pönttöön. Jos paperi ei kastu, niin pohjaventtiili pitää, eikä pönttö vuoda. Pönttö voi vuotaa myös silloin kun kuulee istuimen säiliön täyttyvän itsekseen.  Lähde:https://yle.fi/uutiset/3-7092786 

Oikean lämpötilan säätäminen kerrostaloasunnoissa on vaikea tehtävä, koska jokainen asukas kokee asuntonsa lämpötilan eri tavalla. 

Yksi saattaa kokea, että hänen kodissaan on aivan liian kylmä ja toinen saattaa joutua tuulettamaan, kun tuntuu niin lämpimältä. 

Oikea lämpötila ei kuitenkaan ole arpapeliä vaan tietyllä tavalla mitattu lukema. 

Sopiva sisälämpötila on 21–22 astetta. Se mitataan standardin mukaan metrin korkeudelta ja metrin päästä ulkoseinästä. Jos se mitattaisiin nurkasta tai ulkoseinän vierestä, luku olisi todennäköisesti pienempi ja silloin lämmitettäisiin turhan paljon, selvittää kokenut lahtelainen isännöitsijä Antero Vainio. 

Vanhoissa kerrostaloissa, joissa lämmitysjärjestelmää ei ole uudistettu, lämpötila voi vaihdella kerroksittain. Nykyaikaiset lämmitysjärjestelmät takaavat sen, että tällaisia ongelmia ei tule. 

Nykytekniikka tosiaan mahdollistaa sen, että kaikissa asunnoissa on sama lämpötila. Tämä edellyttää tietysti sitä, että lämmitysjärjestelmän säädöt on tehty oikein. 

Ulkolämpötilan pudotessa pakkaselle taloissa alkaa käydä kova kuhina, kun asukkaat kokevat sisälämpötilan liian alhaiseksi. 

Ongelmia aiheuttaa tietysti se, että jokainen kokee sisälämpötilan eri lailla. 

Usein asukkaat ihmettelevät sitä, että patteri on kylmä, vaikka ulkona on pakkanen. Tämä johtuu yleensä siitä, että asunnon lämpötila on noussut riittävän korkeaksi ja termostaatti katkaiseen kuuman veden virtauksen patteriin, koska sen ei tarvitse lämmittää. Järjestelmä toimii juuri niin kuin pitää, mikä voi toki tuntua asukkaasta päinvastaiselta. 

Poistoilmanvaihdon toimivuuden voi tarkistaa laittamalla talouspaperin poistoilmaventtiilin päälle. Mikäli paperi pysyy paikallaan, poistoilmanvaihto on kunnossa.  

Mikäli paperi ei pysy paikallaan poistoilmaventtiilin päällä, voit kokeilla korvausilman toimivuutta- avaa ikkuna viereisessä huoneessa, jos paperi nyt pysyy paikallaan asunnon korvausilman määrässä on ongelmia ja tällöin kannattaa puhdistaa poistoilmaventtilin suodattimet, esimerkiksi imuroimalla. 

Asunnon vähäinen poistoilmamäärä vaikuttaa asunnon ilman laatuun, jos poistoilmaa ei ole riittävästi ilmanvaihto ottaa korvausilman rakenteista, josta saattaa aiheutua hajuja huoneistoon (rappukäytävä, naapurin ruuanlaitto jne) 

Valtakunnallinen hätänumero 112 on tarkoitettu pelastus- tai poliisiviranomaisen kiireellisen avun saamiseksi. Poliisi kannattaa kutsua paikalle aina, kun meneillään on rikos. Toisinaan poliisi on syytä kutsua paikalle myös häiritsevään elämään liittyvissä, pelkoa tai vaaraa aiheuttavissa tilanteissa. 

Naapurin juhlista kuuluvat äänet eivät useimmiten ole syy soittaa hätänumeroon. 

Palveluhinnasto

Palvelu

Hinta

Isännöitsijäntodistus ilman liitteitä

90.00 €

Isännöitsijäntodistus liitteineen

150.00 €

Yhtiöjärjestys

17.00 €

Pikatoimituslisä

30.00 €

Pohjakuva huoneisto

17.00 €

Kopiot piirrustuksista kpl

17.00 €

Ote yhtiöjärjestyksestä tms.

17.00 €

Talonkirjaote

17.00 €

Lainaosuuslaskelma

95.00 €

Rahoitusvastikelaskelma enintää kahdelta vuodelta

95.00 €

Rahoitusvastikelaskelma lisävuodet

60.00 €

Pysäköintitolpan avain

25.00 €

Isännöitsijän tuntiveloitus

110.00 €

Toimiston / Asiakaspalvelun erillistyön tuntiveloitus

65.00 €

Teknisen isännöitsijän tuntiveloitus

110.00 €

Taloushallinnon tuntiveloitus

75.00 €

Putki- ja remonttimiehen tuntiveloitus (työaikana)

65.00 €

Huoltomiehen tuntiveloitus (työaikana)

48.00 €

Ovenavaus

Arkipäivisin klo 08-16

40.00 €

Muina aikoina

70.00 €

Kiinteistönhoitaja/päivystäjä suorittaa asunnossa todisteellisesti asuvan pyynnöstä oven avauksen, ilman henkilöllisyystodistusta emme voi avata ovea.

Avausmaksu tulee suorittaa kortilla tai käteisellä ennen oven avaamista.

Kaikki hinnat sisältävät ALV 24%

Verkkosivumme käyttää evästeitä saadaksesi parhaan käyttökokemuksen. Jatkaessasi sivuston käyttöä hyväksyt evästeet. Lue lisää